Boekhoute in tijden van oorlog

Geschiedenis

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van Boekhoute tijdens de twee wereldoorlogen. Welke invloeden hadden deze oorlogen op het dagelijkse leven in Boekhoute en wat waren de gevolgen van de Duitse bezetting. Je krijgt ook het verhaal achter de neergehaalde AIRCO DH 9 (WO I) en de Messerschmidt BF 110 (WO II).

Op 17 mei opent de tentoonstelling ‘Boekhoute in tijden van oorlog’ in de kerk Heilig Kruis van Boekhoute. Het dagelijkse leven tijdens de twee wereldoorlogen loopt als rode draad doorheen deze nieuwe tentoonstelling.

De Eerste Wereldoorlog
Boekhoute, 1 september 1914.
Burgemeester Van Zele beslist dat alle café’s elke avond om 9u moeten sluiten, omdat ‘het niet betaamt in deze droevige omstandigheden, nachtelijke vermakelijkheden te houden en langdurig uit te zitten’.Ook al zijn er nog geen Duitse troepen in Boekhoute gesignaleerd, honderden vluchtelingen zijn er wel al aangekomen. Het wordt meteen duidelijk dat het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog een kwestie van overleven zal worden.
In dit onderdeel van de tentoonstelling krijgt de bezoeker een goed zicht op de dagelijkse realiteit van 1914-1918. In woord en beeld wordt duidelijk hoe Boekhoute heeft geleden onder de Duitse bezetting. Welke invloed hadden de opeisingen, verordeningen en het afsluiten van de grens? Hoe werd hierop gereageerd en wat zijn de gevolgen van de Groote Oorlog in Boekhoute.

De Tweede Wereldoorlog
Op 10 mei 1940 valt Duitsland België binnen. De Tweede Wereldoorlog is dan ook in België een feit. Voor de Boekhoutenaren betekent dit opnieuw het aanbreken van een moeilijke periode, maar ze geven zich niet zomaar gewonnen. Het verzet komt op gang en probeert de bezetter te slim af te zijn. Een Duitse Messerschmidt ME 110 wordt neergehaald boven Boekhoute. Het wrak wordt in 2010 opgegraven en deels tentoongesteld in de kerk.
In het tweede deel van de tentoonstelling wordt de gruwel van de Tweede Wereldoorlog niet uit de weg gegaan. Het moeilijke dagelijkse leven wordt duidelijk weergegeven en aangevuld met passend beeldmateriaal. We krijgen het verhaal achter de opgeblazen kerktoren en ook de bevrijding krijgt de nodige aandacht.

Toon kaart Bezoekerscentrum Boekhoute
Boekhoutedorp 3
9961 Boekhoute
Wo Van 9:00 tot 12:00 Van 13:30 tot 16:30 Do Van 9:00 tot 12:00 Van 13:30 tot 16:30 Vr Van 9:00 tot 12:00 Van 13:30 tot 15:30
Kerkbestuur Boekhoute
gratis
cultuur@assenede.be

Already own an UiTPAS ?

Activeer je UiTPAS

Activeer je UiTPAS en raadpleeg je puntensaldo en persoonlijke voordelen.

Ben je al geregistreerd? Aanmelden.

comeet meetjesland vlaamse overheid Europa LEADER provincie Oost-Vlaanderen vlaanderen (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling)
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland