De Bevrijding

Ze komen...

Meer dan 100 Belgische, Britse en Franse soldaten uitgerust zoals in 1918 trekken door Vlaanderen. Op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 augustus komen ze langs Knesselare, Aalter, Zomergem en Nevele. In hun spoor volgen veldkeukens, transportwagens, kanonnen en meer. In de vier gemeenten zijn er tal van sfeervolle activiteiten, tentoonstellingen en feestelijkheden.

Een unieke ervaring die je in geen honderd jaar nog kan beleven. 

Vrijdag 17 augustus 2018

Knesselare

 • 14.30 uur: opwachten van de colonne met doedelzakspeler op De Plaats in Knesselare. Passende optredens op het pop-up terras van De Litanie (vanaf 16.00 uur). Expo in het Gemeentehuis (eveneens op De Plaats) met uniek beeldmateriaal uit WOI en verschillende oorlogsobjecten, doorlopend te bezoeken van 10.00 uur tot 19.30 uur.

Sint-Maria-Aalter

 • 18.30 uur: De colonne komt aan op Domein Menas (Blekkervijverstraat 20).
 • 19.30 uur: gebedsviering in open lucht waar speciale aandacht is voor de rol van de aalmoezeniers en de religieuzen in de Eerste Wereldoorlog.
  Daarna wordt de tentoonstelling ‘Dienaars van God tijdens de Groote Oorlog’ officieel geopend in de kapel (te bezoeken tot 1 oktober 2018).
 • Vanaf 20.10 uur: Een eenvoudige maaltijd van macaroni met ham en kaas, bereid in een echte veldkeuken van Defensie (inschrijven verplicht) en in de bar worden pils, Oudstrijderbier en streekproducten geserveerd.

> Inschrijven voor de maaltijd en meer info via: https://www.domeinmenas.be/debevrijding 

Zaterdag 18 augustus 2018

Aalter

 • 10.30 uur: Passage en stop langs de Markt van Aalter.  Je kan er terecht voor onder meer een optreden van marktzanger Erik Wille en met accordeonist Luc De Sutter. Op de Markt hangen voor de gelegenheid banners met sfeerbeelden uit het jaar 1918. Aan het herdenkingsmoment aan de kerk van Aalter worden kransen neergelegd en zal de 'Last post’ geblazen worden.

Knesselare

 • 15.30 uur: passage langs Urselmet aandacht voor de herdenking van de neergestorte tweedekker in de Keigatstraat. Er is een fotoparcours langs de route met beeldmateriaal van WOI in Ursel en een gratis brochure met lokale verhalen en gebeurtenissen. 

Zomergem

 • 15.00 uur: ondertussen starten de bevrijdingsfeesten in Zomergem.  Gezelligheid in de sfeer van 1918: live muziek, animatie, een verrassingsact, hapjes en drankjes.  De historische colonne wordt officieel ontvangen rond 17.00 uur, er is een Breugelbuffet (18.00 uur) en  de avond wordt ingezet (en afgesloten) met een groot bevrijdingsbal. 
 • Het hele weekend kan je ook twee exposities bezoeken: één in Sint-Martinuskerk (fototentoonstelling Hendrik Braam: Franse frontfoto’s) en een tweede in de Dekenij. De tentoonstelling in de Sint-Martinuskerk kan je nog bezoeken tot 14 september.
 • Deze dubbeltentoonstelling wordt trouwens al op vrijdag feestelijk geopend met een oorlogsliederen gebracht door het Martinus koor. 

> Inschrijven voor het Breugelbuffet en meer info op http://bevrijdingsfeestenzomergem.be.

Zondag 19 augustus 2018

Zomergem

Nevele

 • 11.00u: ter hoogte van de vroegere Landegembrug zal de colonne dan nog een keer halt houden. Daar is er de plechtige inhuldiging van een herdenkingsmonument met Inge De Bruyne, de kleindochter van Valère De Boodt, een officier die hier aan het kanaal heeft gestreden, en dit ook in aanwezigheid van het regimentsvaandel waaraan hij de eed van trouw heeft gezworen. Op een paneel in een uitschuifbare lade wordt het aanvalsplan verduidelijkt en wordt de levensloop van Valère De Boodt kort beschreven. In een oude munitiekist aan de zijkant van het monument ligt een lijst met de namen van 210 gesneuvelde soldaten. Allen stierven in de periode 20 oktober - 5 november 1918 in het Land Van Nevele of het veldhospitaal te Aalter.

De route

Wil je de colonne volgen of wil je weten of de colonnen langs jouw deur komt?

De volledige route vind je op www.debevrijding.be

Already own an UiTPAS ?

Activeer je UiTPAS

Activeer je UiTPAS en raadpleeg je puntensaldo en persoonlijke voordelen.

Ben je al geregistreerd? Aanmelden.

comeet meetjesland vlaamse overheid Europa LEADER provincie Oost-Vlaanderen vlaanderen (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling)
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland